‘Een goede mindset, stabiele basis en gelukkig zijn: dat is het belangrijkst’

door Sisca Folkertsma31 oktober 2018

Onze selectie bestaat uit 23 gedreven sport-, kunst- en cultuurtalenten die zichzelf willen verbeteren in bijvoorbeeld timemanagement, plannen, maar ook in zaken als het omgaan met pers of het gebruik van social media. FC Twente-voetbalster Sisca Folkertsma (21) is één van hen. In deze blog schrijft zij over haar voetbalcarrière tot nu toe, de tegenslagen die ze heeft meegemaakt en hoe ze hier mee om is gegaan.

“Mijn hele leven staat in het teken van voetbal. Ik ga ermee slapen en word ermee wakker. Van jongs af aan al, want in Friesland woonde ik achter het voetbalveld. Op vierjarige leeftijd ging ik voor het eerst met m’n vriendjes mee voetballen. Uiteindelijk heb ik tot mijn vijftiende samen met de jongens gevoetbald. Daarna is bij SC Heerenveen mijn professionele voetbalcarrière begonnen.

In Heerenveen heb ik het onwijs naar mijn zin gehad. Ik was toen nog gewoon een jong talent waar niet veel van verwacht werd. We hadden een leuk team, met meiden waar ik veel van heb geleerd. In mijn derde seizoen besloot ik dat ik naar PSV zou gaan als die kans zich zou voordoen. Tegen de Eindhovenaren speelde ik namelijk altijd een goede wedstrijd, dus ik hoopte dat dit ook bij de trainer van PSV was opgevallen. Uiteindelijk belde hij inderdaad om te zeggen dat PSV me van Heerenveen wilde overnemen!

De overstap van Friesland naar Eindhoven ging vrij makkelijk. Bij PSV heb ik bijna alle wedstrijden gespeeld. Ik voelde het vertrouwen van de trainer, wat ervoor zorgde dat ik lekker in m’n vel zat. Dit had weer een positief effect op mijn spel in de vorm van verrassende acties en doelpunten.

Ik heb een trainer nodig die niet te veel zegt, mij m’n eigen ding laat doen. Een beetje vrijheid vind ik heel fijn. Ondanks dat moet de trainer mij wel het vertrouwen geven zo van ‘wat je doet doe je goed, ga zo door’. Ik weet het zelf wel als ik het minder goed doe.

Op een gegeven moment had ik echter het gevoel dat het niet meer uitmaakte hoe ik trainde: ik stond in het weekend toch wel weer in de basis. Ik kreeg behoefte aan een nieuwe uitdaging, een andere omgeving met meer concurrentie om mij heen en waar ik weer moest gaan vechten voor m’n plekje. Deze nieuwe omgeving werd Ajax in Amsterdam.

‘Ik had het gevoel dat het niet meer uitmaakte hoe ik trainde: ik stond toch wel in de basis’

Ik ben iemand die altijd de volle 200% inzet, ben erg ambitieus en zal dan ook nooit opgeven. Maar mijn inzet werd bij Ajax niet beloond met speelminuten. Ik probeer er altijd voor m’n team te zijn en alles te geven, maar op een gegeven moment ben je alleen maar aan het trainen. Dan wordt het toch echt wel lastig om gemotiveerd te blijven.

Ik kwam in een dipje terecht en dacht soms dat ik niet kon voetballen. Maar natuurlijk kan ik dat wel, anders had Ajax mij nooit van PSV overgenomen!

Het is écht niet leuk als je niet binnen het plaatje van de trainer past, terwijl je wel je best doet. Maar goed, je kan niet meer dan je best doen om de trainer te overtuigen.

Voetballen bij een buitenlandse club: dat is mijn droom. Welke club? Dat maakt mij niet uit. Ik wil ervaren hoe het niveau in het buitenland is en of ik dat niveau ook aan kan. Ik heb ook een paar keer gekeken bij meiden die bij West Ham United voetballen. Als ik daar ben geeft het mij een boost om door te zetten. Want waar zij nu zijn, daar wil ik ook ooit staan.

Zonder speelminuten bij Ajax zou dat niet lukken. Ajax wilde me houden, maar zou ik gelukkig zijn als ik dit seizoen weer op de bank had gezeten?

Uiteindelijk is dat het belangrijkste: dat ik gelukkig ben en op m’n plek zit.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Focus on the Champions League! ❌❌❌ #ajaxvrouwen #championsleague #getready #focus #workforit

Een bericht gedeeld door Sisca Folkertsma (@siscafolkertsma) op

Tijdens het Talent Centraal event over ‘mentale weerbaarheid’ was Leonne Stentler te gast. Ik ken haar al van mijn tijd bij Ajax en heb ook wedstrijden tegen haar gespeeld. Ik kon mezelf wel vinden in haar verhaal. “Het loopt niet altijd zoals je denkt. Soms moet je een andere weg pakken om je doel te behalen”, zei ze.

Via links lukte het niet om mijn doel te bereiken, misschien maak ik via rechts wel stappen vooruit.

Voordat ik van pad veranderde heb ik eerst nog een wereldreis gemaakt. Ik ben in m’n eentje naar Thailand geweest. Een leerzame reis, omdat ik alles zelf moest ondernemen en daar als persoon tot rust kon komen. Ik denk dat ik het nodig had om even wat anders te doen dan voetballen. Er wordt bij de club toch iedere dag iets van me verwacht.

Achteraf gezien voelde ik bij Ajax misschien ook wel de druk op mijn schouders en wilde ik té graag waardoor mijn talent er juist niet uitkwam. Bij FC Twente kon ik opnieuw beginnen.

‘Ik dacht soms dat ik niet kon voetballen. Maar natuurlijk kan ik dat wel, anders had Ajax mij nooit gehaald!’

Mijn eerste doel toen ik naar Enschede ging was om het plezier in het spel weer terug te vinden. Dit heb ik aan het begin van het jaar ook opgeschreven als doel voor Talent Centraal.

En ik durf wel te zeggen dat dat doel is bereikt, mede doordat ik mijn leven buiten het voetbal beter ingericht heb. Er is een periode geweest waarin ik ook naast het voetbal niet wist wat ik wilde. Nu volg ik een opleiding voor Personal Trainer en heb ik ook de kleine randzaken meer op een rijtje: van mijn huis heb ik ook echt een thuis gemaakt door het leuker in te richten en in plaats van een uur rijden naar De Toekomst toen ik bij Ajax speelde, sta ik nu binnen vijf minuten op het trainingscomplex.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

????? ????? ?? ?? ??:?? ?? ?????? ?? ????

Een bericht gedeeld door Sisca Folkertsma (@siscafolkertsma) op

Een goede basis zorgt ervoor dat ik mij beter kan focussen op het voetbal.

Geïnspireerd door het boek ‘Mindgym’ van Wouter de Jong doe ik ook iedere week aan yoga, wat mijn lichaam en hoofd even rust geeft. Toevallig kwam hij, evenals Leonne, spreken over mentale weerbaarheid.

Doordat ik weinig speelde is het jaar bij Ajax voor mij een erg leerzame ervaring geweest. Niet dat ik daar een vreselijke tijd heb gehad, absoluut niet. Maar natuurlijk had ik wel gehoopt op meer speeltijd. Wat ik geleerd heb is dat ik niet op moet geven en in mezelf moet blijven geloven. Met die positieve mindset kom je er uiteindelijk wel.

Dat is hoe ik er nu in sta: ik ga er gewoon iedere dag alles aan doen en vooral genieten waar ik nu ben en dan zie ik verder wel hoe het loopt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

??!

Een bericht gedeeld door Sisca Folkertsma (@siscafolkertsma) op

Waar ik dit jaar ook heel veel van heb geleerd is het contact met andere toptalenten bij Talent Centraal. Hoe gaan zij bijvoorbeeld met kritiek om? En ik heb ook echt respect voor de individuele sporters die alles zelf moeten regelen. Ik als teamsporter heb altijd mijn team en sponsors van de club. Die sporters moeten zelf op zoek gaan naar sponsoren om het plaatje rond te krijgen.

‘Yoga geeft mijn lichaam en hoofd de rust die ik nodig heb’

Terug naar boven