De week van… Michelle Verheggen

door Michelle Verheggen28 september 2017

In #DeWeekVan volgen we iemand van Talent Centraal. Wat moet hij of zij doen om zijn of haar talent ten volste te benutten? Deze aflevering draait helemaal om harpiste Michelle Verheggen. Zij heeft deze week twee toffe projecten gehad!

Hoi allemaal! Ik ben Michelle Verheggen, kom uit het gezellige Limburgse Weert (Wieërt), ben 24 jaar oud en studeer harp aan het Koninklijk Conservatorium. Op het moment zit ik in mijn tweede jaar van de orkestmaster en mag ik volgend jaar afstuderen. Spannend!!

 

Het culturele seizoen is net begonnen. In deze week staat het Gergiev festival in Rotterdam en het Cultureel Lint in Weert gepland. Twee super toffe projecten, dus laten we snel kijken hoe het ging.

 

Maandag – De maandag start met een repetitie van Ongestreken. We kennen elkaar van school, raakten bevriend en hebben dit ensemble opgericht. Het heet Ongestreken, niet omdat we niet gestreken zijn, maar omdat we geen strijkinstrumenten in het ensemble zitten. De bezetting is namelijk: fluit, klarinet, fagot, trombone en harp. Benieuwd hoe dat klinkt? Hieronder vind je een link van de opname An American in Paris van Gershwin, gearrangeerd door Vincent Martig: http://www.ongestreken.nl/opnames.html

Later die middag was de eerste repetitie van het Gergiev festival. Met een samengesteld orkest van de conservatoria Codarts (Rotterdam) en het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) speelden we Syphonie nr. 5 van Shostakovich. Een super mooi stuk en extra leuk om samen met Miranda in het orkest te spelen! Miranda speelt ook harp en zat naast me in het orkest!

Dinsdag – De volgende dag begint weer met een repetitie. Iris, Robin en ik hebben samen een concertprogramma samengesteld wat we spelen tijdens het NMF kamermuziekfestival concert op 8 Oktober in Overijssel. Het gaat over het verzonken dorp Beulaken. In 1776 werd het dorpje door twee opeenvolgende stormen overspoeld met water. Voor dit concert heeft componist Nikos Kokolakis en stuk voor harp en marimba gecomponeerd. Nikos heeft compositie gestudeerd aan het conservatorium. We hebben hem gevraagd of hij een stuk over het verzonken dorp voor harp en marimba wilde componeren. Ook gaan Robin, Iris en ik improviseren. Kunst en muziek spelen dan samen. We willen met dit concert het verhaal van het verzonken dorp vertellen zonder woorden, maar met muziek!

Concertinfo: https://www.natuurmonumenten.nl/activiteiten/de-klokken-van-beulake-klinken-door-de-wieden/2017-10-08t1100

Later die dag zijn er ook weer repetities van het orkest.

Woensdag – Één keer per week heb ik hoofdvakles van Ernestine Stoop. Tijdens deze les werken we aan Introduction et Allegro van Maurice Ravel.

Ook vandaag is er weer een orkestrepetitie!

Donderdag – Vandaag heb ik wat meer tijd om aan mijn eigen solorepertoire te studeren. Dat kan ik op mijn kamer in Den Haag op deze mooie harp. De harp heb ik sinds 2015 in bruikleen gekregen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Vrijdag – Vrijdagochtend hebben Iris, Robin en ik afgesproken om samen te repeteren voor ons concert.

Zaterdag – Sinds dit schooljaar ben ik begonnen met harplessen geven op de Pi afdeling op het Koninklijk Conservatorium. Het heet Piha. Ik heb een groepje van vier meiden die vijf jaar oud zijn. Het is super leuk om te doen en tegelijkertijd super lief om die ijverige dames aan het werk te zien!

’s Middags staat er een repetitie met maestro Valerie Gergiev gepland. Gergiev is een wereld beroemde dirigent die talloze prijzen heeft gewonnen en o.a. heeft gedirigeerd voor het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdam Philharmonisch Orkest, London Symphony Orchestra en ga zo maar door! Het was heel bijzonder om hem vood mijn neus te zien staan. Super inspirerend!

Na de repetitie hadden we even pauze, daarna begon het concert waar we de hele week naartoe gewerkt hadden. Dat zag er zo uit:

Zondag – Op deze dag speelden we met Ongestreken tijdens het Cultureel Lint in Weert. Het is de feestelijke opening van het nieuwe cultureel seizoen. Het was een leuk concert en natuurlijk extra leuk om een concert in je geboortestad te geven!

Maandag – De volgende dag zagen we ons terug in de krant De Limburger!

“En zo komt er een eind aan een bijzondere week met twee mooie optredens. Het overzicht van deze week geeft aardig weer hoe mijn weken er doorgaans uitzien. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om erover te lezen en kijk er naar uit om ook een week uit jullie leven te zien!”

 

Michelle

Terug naar boven