De week van… Maartje Valk

door Maartje Valk22 mei 2017

In #DeWeekVan volgen we iemand van Talent Centraal. Wat moet hij of zij doen om hun talent ten volste te benutten? Deze week neemt Maartje Valk ons mee in haar drukke muzikale leven!

“Hoi, mijn naam is Maartje! Muziek is mij thuis met de paplepel ingegoten. Ik speel sinds mijn zesde fluit en studeer momenteel (na eerst twee keer afgewezen te zijn!) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook ben ik bijna klaar met de bachelor muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Ik heb stage gelopen als productieleider in het Muziekgebouw aan ’t IJ en werk als (web)redacteur en productieassistent voor twee kamermuziekorganisaties in Amsterdam: Noorderkerkconcerten en KAMconcerten. Daarnaast schrijf ik CD recensies voor Luister Magazine, de grootste klassieke muziek glossy van Nederland. Ik heb altijd een vol schema, dus kijk maar mee!”

Woensdag “Ik was vanavond in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Pianiste Daria van den Bercken en trombonist Jörgen van Rijen gaven een concert namens KAMconcerten en ik hab een bijzondere bijrol: ik sloeg de blaadjes om bij Daria.

Ik vind het altijd erg leuk om op het podium te zitten, zonder de stress dat ik zelf moet spelen. Het is bovendien heel leerzaam: hoe gaan deze professionele musici met spanning om? Hoe reageren ze als er iets misgaat? Ik zit tenslotte front row!”

Fotograaf: Pieter Kers

Donderdag – “Vandaag hab ik een relatief rustige dag. Ik heb een aantal CD’s voor Luister gerecenseerd en ’s middags had ik een uur groepsles met mijn docent en Rui, een mede-fluitstudent. Techniek, techniek, techniek! We werken aan toonladders, gebroken akkoorden en articulatie en maken het elkaar zo moeilijk mogelijk.”

Vrijdag – “Over anderhalve week heb ik mijn 3e jaars recital, een tentamen waarbij ik voor een commissie en publiek speel en waar mijn vooruitgang beoordeeld wordt. Ik speel ook een stuk met harpiste Zoë Knoop, met wie ik al zes jaar een duo vorm.

Zoë studeert harp in Detmold (Duitsland) dus het is altijd een logistiek gedoetje waar en wanneer we repeteren. Toevallig speelde Zoë deze week bij het Gelders Orkest in Arnhem en ze is met de harp naar Den Haag gereden zodat we voor mijn leraar konden voorspelen. Het belooft mooi te worden!”

Zaterdag – “Samen met een heleboel andere talenten woonde ik vandaag het eerste seminar van Talent Centraal bij! Ali B en Margriet Sitskoorn, een hoogleraar klinische neuropsychologie, spraken over talent en het beste uit jezelf halen. Het was super inspirerend en ik kijk nu al uit naar de volgende bijeenkomsten!”

Zondag –Office of the day: Museum Voorlinden in Wassenaar. De Britse kunstenaar Martin Creed heeft er een grote expositie en samen met vier andere musici speel ik zijn werk ‘Roving Musicians (No. 2734)’. In een optocht lopen we door het museum terwijl we muziek (gecomponeerd door Creed zelf) spelen en zo de bezoekers verrassen!”

Maandag – “Op maandag volg ik altijd lessen, waaronder van mijn hoofdvakdocent, Jeroen Bron. Daarna ging ik door naar solfège en improvisatie. Ik sloot af met piccololes!”

Dinsdag – “Vandaag zag ik mijn pianist-coach Jelger Blanken. Ik zie hem bijna wekelijks en dan spelen we samen het repertoire waaraan ik op dit moment werk.

Dit keer hebben we mijn tentamen voorbereid. We spelen een stuk voor fluit en piano van de componist Frank Martin. Soms neem ik mijn camera mee, zodat ik het kan filmen en later terug kan kijken.”

Dit was mijn week! Ik hoop dat jullie het leuk vonden om een inkijkje te krijgen in mijn leven.

Groetjes,

Maartje.

Terug naar boven