Als talent heb je het waarschijnlijk niet altijd even breed. Te weinig geld heb je wel eens en dat kan een hoop zorgen opleveren. Dat komt je talent natuurlijk niet ten goede. Hoe ga je daar mee om? En hoe kan je ervoor zorgen dat je toch geld binnenkrijgt? En wat doe je als je wél geld verdient: uitgeven, investeren of juist opzij leggen?
Bonnetjes
Wat komt er qua geld binnen? En wat geef je uit? Het is belangrijk om een goed beeld van je inkomsten en uitgaven te hebben. Als je geld verdient moet je daar belasting over betalen.
Tip: houdt een Excel-bestand bij of gooi alle bonnetjes in een schoenendoos en doe één keer in de drie maanden die administratieve rotklus.
Stel dat je 5 jaar lang veel geld uitgaf en nu eindelijk meer geld verdient. Dan moet je daar normaal gesproken dus belasting over betalen. Maar, als je kunt aantonen dat je eerst hebt geïnvesteerd, hoef je niet per direct te beginnen met belasting betalen.
Wél geld?
Als je geld verdient, kun je nadenken over de manier waarop je dat wil ontvangen. Je kunt namelijk op verschillende manieren ‘een bedrijfje’ opstarten. Bijvoorbeeld als zzp’er of door een BV te beginnen. In beide opties zitten voor- en nadelen. Vraag daarvoor hulp en doe niet zomaar iets!
Planning
Als je geld verdient, is het verleidelijk dit allemaal uit te geven. Voetballer Memphis Depay heeft dure auto’s en stoere kleren, dat wil jij ook wel! Maar het verdiende geld meteen uitgeven is niet zo slim.
Als je je talent een tijdje niet kan benutten, wil je niet ook nog eens geldstress hebben
Maak een overzicht van de financiën die je opbouwt, wat je daarvan overhoudt en hoe lang je daarmee kan doen. Denk ook aan back-ups. Als je je talent een tijdje niet kan benutten, wil je niet ook nog eens geldstress hebben.
Verzekeren
Check als je op reis gaat of je spullen verzekerd zijn! Dat is vaak niet het geval. Ook komt het voor dat de spullen niet onder je verzekering vallen. Als er iets mis gaat kan het dan een duur geintje worden.
Hoe kom ik aan geld?
Bij talenten zorgt niet het geld zelf, maar vooral het tekort eraan, voor stress. Sponsoren en crowdfunding kunnen die zorgen iets kleiner maken.
Je hoeft niet direct op grote merken af te stappen om te vragen of ze je willen sponsoren. Handiger is om geldschieters in je omgeving te zoeken. Kleine bedrijven uit je woonplaats bijvoorbeeld. Bedenk waarom ze juist jou moeten sponsoren en vertel dat verhaal.
Crowdfunding
Het vinden van sponsors wordt steeds moeilijker. Vroeger stapten mensen naar een bedrijf toe om geld te vragen voor hun plan. Tegenwoordig gaat dat anders. Bedrijven willen zich tegenwoordig verbinden aan een verhaal, iets waar ze echt achter staan, iets waar ze zich in herkennen.
Crowdfunding laat zien dat je een groep mensen hebt verzameld die geïnteresseerd is in je verhaal en ambities
Crowdfunding, een soort online inzamelingsactie waarbij ‘het publiek’ een financiële bijdrage kan doen voor (vaak) kleine projecten, is een mooie kans. In ruil daarvoor worden de bedrijven bedankt in natura. Bijvoorbeeld: wanneer je als kunstenaar geld inzamelt voor een expositie, zou je bijvoorbeeld een kunstwerk beschikbaar kunnen stellen voor de hoogste ‘funder’. Crowdfunding laat zien dat je een groep mensen hebt verzameld die geïnteresseerd is in je verhaal en ambities.
Hoe start ik een crowdfundingactie?