Ali B: ‘De mensen die het meest willen, krijgen het meest’

door Redactie18 september 2017

Talent Centraal helpt talenten in Nederland op vier verschillende domeinen: geld, kennis, carrière en imago. In deze blog vertelt Ali B over het domein carrière: “De mensen die het meest willen, krijgen het meest.”

Vraag tien mensen in Nederland of ze Ali B kennen en ongetwijfeld dat er negen antwoorden met ‘ja’. Je kunt simpelweg niet om hem heen. Is het niet omdat hij weer een nieuwe plaat uitbrengt, dan is het wel omdat hij bij RTL Summer Night opkomt voor het homohuwelijk. Met Ali is het altijd wel wat.

“Bij heel veel wat ik zei, leidde het bij mijn familie tot een schrikreactie.”
– Ali B

Al op jonge leeftijd werd Ali Bouali, zoals zijn volledige naam luidt, ontdekt door z’n familie. In de Marokkaanse cultuur heersen nu eenmaal veel taboes en een daarvan is dat je heel veel niet mag zeggen. “Dat heeft te maken met hiërarchie”, vertelt Ali. “Er is altijd wel een oom waar je niet zomaar tegen mag praten. Bij mijn geboorte heb ik de sensoren die dat aan zouden moeten voelen niet meegekregen. Bij heel veel wat ik zei, leidde het bij mijn familie tot een schrikreactie. Dan keken ze me aan op een manier van: Ali wat zeg je nu?!”

Straf kreeg de flapuit alleen niet. In plaats daarvan probeerde zijn familie iets aan de loslippigheid van Ali te doen door hem een stempel te geven. “Eerst werd ik gebombardeerd tot dorpsgek. Als ik dan iets zei wat ik beter niet kon zeggen, dan was het zo van: ‘Sorry, deze jongen is een beetje apart. Ga maar weer spelen Ali.’ Een stempel klinkt misschien niet leuk, maar daardoor kon ik wel blijven doen wat ik deed.”

Ali veranderde er niet door en dat zag zijn familie ook. Ze gaven hem daardoor een nieuwe rol: hij werd hofnar van de familie. “Ik moest dan bij familiebijeenkomsten zeggen wat niemand durfde te zeggen. Dan zaten al m’n tantes bij elkaar en zeiden ze: ‘Ali, vertel maar tegen tante Fatima wat je tegen oom Achmed zei.’ En dan zei ik het.”

“Zo ontdekte ik dat ik dingen kon zeggen waar anderen niet mee weg zouden komen”, gaat hij verder. “Ik heb het gevoel gekregen dat ik precies kan aanvoelen wat ik kan zeggen, waar de grens ligt zeg maar.”

Talent is een afwijking

Ali week al op jonge leeftijd af van de rest. Want waar de Marokkaanse cultuur hem vertelde dat hij sommige dingen niet kon zeggen, zei hij het toch. Talent is een afwijking.

Maar waar komt talent vandaan? Uit de Griekse oudheid, meent Ali. “Talent is niets anders dan een gouden munt. De Grieken zeiden heel vroeger tegen elkaar dat als je heel hard werkt, word je uitbetaald met talent. Het hebben van een afwijking, dat accepteren en daar knetter hard mee aan de slag gaan. Dan krijg je uiteindelijk een beloning en word je uitbetaald met succes.”

“Ik ben altijd op zoek naar iets anders, want het gemiddelde gaat op een geven moment vervelen en is voorspelbaar. Mensen houden juist van verrassingen!”
– Ali B

Ali is altijd op zoek naar afwijkingen, vertelt hij. “Dat is een van mijn persoonlijke afwijkingen. Ik ben altijd op zoek naar iets anders, want het gemiddelde gaat op een geven moment vervelen en is voorspelbaar. Mensen houden juist van verrassingen!”

“We zijn dagelijks op zoek naar inspiratie, nieuwe informatie. Het woord nieuw zegt het eigenlijk al. Nieuwe informatie is nieuw en wijkt dus af van de oude informatie. Een afwijking van het herkenbare en daar ben ik dus dagelijks naar op zoek.”

“Dan waren er tien jongens die het goed ontvingen, die vertelden het weer aan tien andere jongens.”
– Ali B

Marco Borsato

Nederland leerde Ali in 2004 pas echt kennen. En daar had hij hard voor moeten werken. “Ik ben beroemd geworden op het moment dat ik mijn liedjes ging delen met mensen. Dan waren er tien jongens die het goed ontvingen, die vertelden het weer aan tien andere jongens. Die twintig jongens vertelden het aan twintig anderen.”

Ali werd gemotiveerd om op het podium te gaan staan bij een talentenjacht waar duizend mensen naar keken. “Ik won niet, werd altijd achtste van de zeven. Maar er was altijd iemand in het publiek die het tof vond wat ik deed. Bij die talentenjacht ontmoette ik een vrouw die iets organiseerde voor tienduizend mensen.”

Zo kwam Ali in aanraking met Marco Borsato. De zanger was namelijk een van de tienduizend mensen waar Ali het net over had. “Hij nam me mee naar een stadion met 55.000 mensen. De show kwam op televisie en daar keken een miljoen mensen naar. En zo werd ik beroemd!

Wat wijkt nou eigenlijk meer af dan een typisch Nederlandse volkszanger en een Marokkaanse rapper? Vandaag de dag is het normaal, maar destijds lag dat wel anders. Nederland had kennis gemaakt met mensen als Pim Fortuyn en Theo van Gogh, die geen blad voor de mond hadden. De multiculturele samenleving leefde op gespannen voet met elkaar. Dat Marco Borsato en Ali B samen op een podium stonden betekende dus echt iets.

Winnen

Het optreden werd in Nederland goed ontvangen. Althans, door bijna iedereen. GeenStijl besloot een artikel over Ali te schrijven waardoor hij een bijnaam met een negatieve lading kreeg: het medium noemde Ali de knuffelmarokkaan.

“Ze probeerden me te bashen”, legt Ali uit. “Zo van hij is een Marokkaan en daarom wordt hij geknuffeld. Hij kan helemaal niet rappen, eigenlijk kan hij niks. Hij is een knuffelmarokkaan. Eigenlijk een hele vieze manier van profileren.”

“Knuffelmarokkaan is toch eigenlijk positief? Ik dacht: laat ik kijken of ik de term een andere lading kan geven.”
– Ali B

Ali vervolgt: “Ik zei tegen mijzelf: ik ga winnen. Ik ga deze hele discussie winnen en de manier waarop, die zal charmant zijn. Dus ik ging nadenken. Wat is een knuffelmarokkaan eigenlijk? Een knuffel? Dat is toch eigenlijk positief? Ik dacht: laat ik kijken of ik de term een andere lading kan geven.”

Nog datzelfde jaar trad hij op een podium op en de toenmalige koningin, Beatrix, stond te kijken. “Ik kreeg allerlei protocollen naar mijn hoofd geslingerd. Dingen als: je moet haar aanspreken met Hare Majesteit en weet ik allemaal wat nog meer. Maar ik wist, dit is mijn kans.”

“Ik stapte op haar af en zei: ‘Hare Majesteit, u weet, ik ben de knuffelmarokkaan he’. Ze lacht en zegt: ‘Jazeker’, met een gezicht zo van dat weet ik héél goed. Ik gaf haar een knuffel en ze drukt een kus op mijn wang. De volgende dag staat het overal op de voorpagina. Bam, bam, bam. GeenStijl boe, Ali woehoe!”

Valkuilen en kansen

Ali gelooft in de DISC-formule. Door middel van een test kom je met de DISC-formule achter de kenmerken van je menselijke gedrag. “Door zo’n test te doen kom je erachter wat jouw natuurlijke manier van handelen is. Ik ben iemand die altijd wil winnen, daar ben ik dankzij de DISC-formule achter gekomen en daar zie je het resultaat van in het voorbeeld van GeenStijl.”

“Wat ik jonge talenten wil meegeven is dat het goed is om bewust te zijn van welke valkuilen en welke kansen er voor jou zijn. Door je gedrag te leren kennen kun je je eigen valkuilen compenseren en maak je iets negatiefs zoals de term knuffelmarokkaan tot iets positiefs.”

Een andere inspiratiebron van de rapper is het boek ‘The Seven Habits of Highly effective people’ van Steven R. Covey. ‘Dat boek heeft me geleerd om tegenslagen te overwinnen door me in te zien waar ik voor sta. Dat begint bij jezelf: wie wil je zijn, hoe wil je later terugkijken op je leven en hoe blijf je daar? Dat boek heeft me dat geleerd. Echt een aanrader.’

Miljonair

De kleine Ali, Ali de flapuit die uiteindelijk werd gebombardeerd tot hofnar van de familie Bouali, is nu uitgegroeid tot een succesvolle miljonair. Allemaal dankzij zijn afwijking.

“Ik kan je zeggen dat de mensen die het meeste willen, ook de mensen zijn die het meeste krijgen.”
– Ali B

Ali: “Toen ik een miljoen euro had, had ik niet eens door dat ik het had. Pas op het moment dat ik mijn accountant belde en vroeg waar ik ongeveer stond, hoorde ik het. En dat veranderde niks aan mijn gevoel.”

“Om miljonair te worden, moet je het krijgen. Ik ken ook mensen die het gewoon halen. (…) Maar in principe moet je het gewoon krijgen. En je krijgt het omdat je een bepaalde waarde hebt. Daardoor gaan andere mensen geven, geven en nog eens geven. Ik kan je zeggen dat de mensen die het meeste willen, ook de mensen zijn die het meeste krijgen. En andersom.”

En dat is een mooie les om te onthouden.

Terug naar boven